Tipărire
Accesări: 1378
Anxietatea socială la locul de muncă

Despre.... ANXIETATEA SOCIALĂ

Conform DSM-5-TR (2022), unele caracteristici de bază ale anxietății sociale includ:

  • Anxietate semnificativă cu privire la situațiile sociale în care cineva poate fi examinat de alții, cu teamă de a acționa sau de a se comporta într-un mod care va duce la evaluarea negativă.
  • Frica sau suferința este persistentă, disproporționată cu situația, și interferează cu funcționarea (de exemplu, ocupațional, social).
  • Aceste situații sociale sunt evitate sau suportate cu anxietate intensă. Evitarea situațiilor sociale poate fi destul de comună sub forma „întâlnirilor alternative” care apar în același timp cu situații de temut (de exemplu, întâlniri de lucru), sau chiar în moduri mai subtile, cum ar fi alegerea de a tranzacționa prin e-mail, mai degrabă decât față în față sau participarea la o întâlnire, dar „ascunzându-se în spatele” altui coleg.
  • Anxietatea socială poate fi, de asemenea, specifică situațiilor de performanță (de ex. muzicieni, sportivi, speakeri).

 

CUM FUNCȚIONEAZĂ ANXIETATEA SOCIALĂ

Să trăiești cu anxietate socială poate fi o provocare, în special la locul de muncă.

Chiar dacă munca ta aparent nu implică multă interacțiune socială (de exemplu, lucrul cu computere, în introducerea datelor, ca autor sau ca artist), atunci când explorezi puțin mai adânc, este surprinzător câte interacțiuni sociale sunt implicate în îndeplinirea rolului tău. Aceste situații includ vorbirea cu colegii și managerii, vorbirea în ședințe, expunerea de prezentări și chiar să îți fie cerută părerea.

Alte roluri pot implica o componentă socială mai mare, inclusiv crearea de rețele, contactul cu clienții și proiectele de prezentare. Într-adevăr, anxietatea socială poate fi destul de debilitantă la locul de muncă.

 

Să aruncăm o privire la câteva exemple (nume fictive):

1. Cosmin este un proiectant care dorește să devină manager și să conducă proiecte interesante în cadrul organizației. Cu toate acestea, un obstacol major este anxietatea socială a lui Cosmin și grijile lui că alții cred că el este incompetent. Anxietatea sa socială îl împiedică să împărtășească idei într-o întâlnire, să ofere actualizări ale proiectelor și să facă rețea la evenimente din industrie pentru a construi conexiuni în industrie. Temerile lui Cosmin duc la o pregătire excesivă în ceea ce privește citirea și verificarea faptelor, repetarea a ceea ce va spune și anticiparea modului în care alții ar putea reacționa. Inutil să spun că această sarcină de muncă crescută - și încărcare mentală - l-a adus pe Cosmin aproape de epuizare de mai multe ori și vede că dacă ar fi mai puțin preocupat de ceea ce cred alții, ar putea fi mai productiv și mai puțin copleșit.

2. Daniel crede că anxietatea socială a dus la eșecul „lansării” în cariera lui de contabil. După ce a trăit cu anxietatea socială de zeci de ani, a găsit multe modalități de a-și minimiza anxietatea socială prin evitare. Daniel evită sala de mese pentru a reduce probabilitatea de a vorbi puțin, este de acord cu opiniile altora doar pentru a evita conflictul și nu este în stare să stabilească limite în ceea ce privește volumul de muncă. Daniel nu aplică pentru joburi care necesită interviuri, ci lucrează pentru prietenii de familie care l-au căutat pentru că astfel știu că este suficient de bun pentru a fi căutat la locul de muncă. De fapt, Daniel își raționalizează modul de a ieși din aplicarea pentru promovare, deoarece acest lucru ar implica un interviu, precum și o potențială respingere. Chiar dacă Daniel ar avea succes, atunci ar însemna să cunoască oameni noi (și să se confrunte cu posibilitatea unei respingeri suplimentare). un element de vorbire în public, el evită sala de mese în cazul în care apar discuții mici și este de acord cu opiniile altora la locul de muncă doar pentru a evita conflictele. Daniel este, de asemenea, incapabil să stabilească limite la locul de muncă și, în consecință, se simte profitat și se simte copleșit.

Cosmin și Daniel nu sunt singurii. Să aprofundăm mai mult situațiile de la locul de muncă care pot fi provocatoare pentru cei care se confruntă cu anxietate socială (vezi mai jos):

 

SITUAȚII STRESANTE LA LOCUL DE MUNCĂ PENTRU ANXIETATE SOCIALĂ

Diverse situații la locul de muncă prezintă dificultăți pentru cei cu anxietate socială. Într-adevăr, nu este surprinzător faptul că anxietatea socială este legată de creșterea absenteismului (de exemplu, să suni că ești bolnav în zilele de antrenament sau de team building) și scăderea promovărilor sau oportunităților, deoarece acestea implică un grad mai mare de interacțiune socială.

 

Astfel de situații includ:

1. DISCUȚII ȘI RELAȚII: UN CÂMP MINAT PENTRU ANXIETATEA SOCIALĂ

În situații de discuții mici și crearea de relatii de muncă, deși poate exista un teren comun (de exemplu, locul de muncă) sau un scop comun (crearea de rețele și promovarea organizației), schimbul inițial de discuții sociale poate include vorbirea despre o gamă largă de subiecte - vremea, vacanțe, actualitate, divertisment, călătorii... posibilitățile sunt nesfârșite. Navigarea tranziției de la discuții mici la concentrarea pe discuții legate de muncă poate fi, de asemenea, o sursă de stres.

2. ÎNTÂLNIRI DE LUCRU

Întâlnirile de lucru sunt adesea o sursă de anxietate. Pe lângă discuțiile mici cu colegii înainte de începerea întâlnirii, odată ce întâlnirea începe, este posibil să fii chemat să oferi o actualizare cu privire la proiectele tale. Sau să îți spui părerea cu privire la o problemă de lucru. Toate privirile vor fi asupra ta și vei fii în centrul atenției. Aceste situații pot părea extrem de intimidante și, adesea, cei cu anxietate socială pot pierde cu totul întâlnirile sau pot opta să participe si să vorbească de la distanță (cu camera oprită, astfel încât să poată vorbi în fundal).

3. VORBITUL ÎN PUBLIC, EXPUNEREA DE PREZENTĂRI ȘI TEAMA DE A FI „OBSERVAT”

În munca mea cu persoane cu anxietate socială, vorbirea în public este cu ușurință unul dintre cele mai de temut scenarii. De fapt, vorbirea în public este o frică foarte comună – și nu doar pentru cei care se confruntă cu anxietate socială. Evitarea de a susține discursuri și prezentări este foarte frecventă la persoanele care se confruntă cu anxietate socială. Pentru a afla mai multe despre anxietatea vorbirii în public la locul de muncă, citește articolul meu și află cum îți poți învinge temerile.

O altă preocupare la locul de muncă este aceea de a fi observat, în special de supervizori și manageri, dar și de colegii mai tineri (sau chiar de studenți aflați în practică), unde ți se cere să iți demonstrezi competența într-o abilitate. Acest lucru poate afecta o gamă largă de profesii, inclusiv cele din domeniul sănătății, horexca, educație și performanță.

4. VORBITUL CU MANAGERII ȘI PERSOANELE DIN CONDUCERE

Discuția cu managerii și persoanele din conducere poate fi extrem de descurajantă pentru cei care se confruntă cu anxietate socială. Fiecare interacțiune cu cineva care este în măsură să iti evalueze munca este văzută ca un potențial de examinare, iar stilurile comune de gândire inutilă care atenuează anxietatea în aceste interacțiuni includ citirea minții (presupunând că managerul tău are o părere proastă despre tine) și catastrofizarea (îngrijorarea) că a spune ceva prost va duce la critici și pedepse). Evaluările de performanță ar putea exacerba și mai mult anxietatea.

5. INTERVIURI PENTRU ANGAJARE

Interviurile de angajare pot fi evitate de cei cu anxietate socială din mai multe motive. Acesta este un scenariu în care scopul este să convingi pe cineva (și adesea, un grup de intervievatori) că ești „suficient de bun” pentru postul pe care dorești să-l ocupi. Sursele de stres în interviurile de angajare includ, de obicei, să ți se pună întrebări neașteptate, să creeze un răspuns care să răspundă la întrebarea lor, să monitorizeze răspunsurile non-verbale (de exemplu, tonul vocii, folosirea materialelor de umplere, ce să faci cu mâinile tale), să vorbești despre tine, punctele forte și experiența profesională.

 

CUM SĂ GESTIONEZI ANXIETATEA SOCIALE LA LOCUL DE MUNCĂ

Încearcă următoarele metode pentru gestionarea anxietății sociale la locul de muncă:

1. Întoarce scenariul cu gândurile tale anxioase din punct de vedere social

Frica de situații sociale poate declanșa o serie de gânduri și presupuneri inutile:

  • „Nu pot face prezentarea, va fi dezastruoasă.”
  • „Ei cred că sunt incompetent.”
  • „O să mă fac de râs.”
  • „Vor vedea cum anxietatea mea mă doboară și voi părea slab.”

Aceste gânduri sunt adesea exagerate sau chiar neadevărate și atunci când răsfoiești scenariul acestor gânduri îți readuci anxietatea. Întrebările utile pe care trebuie să ți le pui includ sunt dacă gândurile tale sunt realiste și proporționale și dacă poți face față unei situații negative în cazul în care aceasta ar apărea.

2. Nu mai evita situațiile sociale

În timp ce evitarea te face să te simți mai bine în acest moment, pe termen lung îți întărește teama de situație. În schimb, înfruntă-ți temerile treptat prin stabilirea unor sarcini mici de expunere. Începe prin a purta o conversație despre weekendul sau atrage scurt atenția asupra ta.

3. Construiește un set de abilități sociale pentru muncă

Adesea, anxietatea socială poate fi exacerbată atunci când nu ai un set de abilități pentru a face față situațiilor sociale. Abilități cum ar fi să vorbești, să faci relații, să participi la interviuri de angajare, să fii asertiv și să stabilești limite și să vorbești în public, sunt câteva exemple de abilități care trebuie dezvoltate, astfel încât să îți poți construi încrederea pentru avea cele mai bune performanțe la locul de muncă.

 

Sper că metodele enumerate mai sus te vor ajuta să gestionezi mai bine anxietatea socială la locul de muncă.

 

Dacă doresti o abordare mai personalizată, te invit să să accesezi AICI platforma creată special pentru dezvoltarea abilităților necesare tratării anxietatii si imbuntatirea performanței la locul de muncă.