Tipărire
Accesări: 1742
Care este relația dintre anxietate și sistemul imunitar? Și cum putem îmbunătăți această relație?

O doză mică de anxietate poate fi benefică, facilitând introspecția și permițându-ne să evaluăm impactul acțiunilor noastre asupra celorlalți. Cu toate acestea, anxietatea excesivă poate fi incapacitantă. Studiile pe largi segmente de populație indică faptul că până la 33,7% din oameni suferă de o tulburare de anxietate la un moment dat în viața lor.

Este o concepție comună că anxietatea este pur și simplu o problemă psihologică. Deși este adevărat, nu trebuie ignorat faptul că stările mentale pot avea un impact semnificativ asupra sănătății fizice. Anxietatea și sistemul imunitar sunt interconectate, astfel încât pentru a gestiona eficient anxietatea, este esențial să ne ocupăm și de sistemul imunitar care poate fi supraactiv.

Deci, care este relația dintre stres și sistemul imunitar? Și cum putem îmbunătăți această relație?

 

Cum afectează anxietatea sistemul imunitar

Anxietatea este un răspuns biologic inițiat de creier. În fața unei amenințări, când ne simțim anxioși, creierul nostru declanșează eliberarea de anumite substanțe chimice pentru a ne ajuta să reacționăm la situația respectivă.

Adrenalina și cortizolul ne furnizează energie și îmbunătățesc concentrarea mentală. Cu toate acestea, un nivel excesiv de cortizol poate fi dăunător.

Nivelele înalte de cortizol determină corpul să se concentreze pe răspunsul de luptă sau fugă la stres. Acest lucru poate duce la neglijarea altor funcții corporale, provocând probleme de sănătate precum boli cardiace, obezitate și chiar mai multă anxietate.

Tulburările de anxietate pot pune o presiune constantă asupra sistemului imunitar, deoarece corpul nu se poate întoarce la starea sa normală de funcționare. Acest lucru lasă organismul vulnerabil la infecții, deoarece nu există o protecție adecvată împotriva virușilor.

În plus, dacă se dezvoltă o boală cardiacă, aceasta poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar. Inima poate deveni incapabilă de a pompa suficiente celule albe în zonele corpului care au nevoie de ele pentru a lupta împotriva bolilor.

 

Impactul cortizolului asupra sistemului imunitar

Există un motiv întemeiat pentru care cortizolul scade eficacitatea sistemului imunitar.

În perioadele de stres și îngrijorare ridicată, cortizolul încearcă să reducă inflamația prin reducerea numărului de anticorpi care provoacă inflamație. De asemenea, activează imunitatea naturală sau capacitatea de a lupta imediat cu problemele și îndepărtează resursele de imunitățile specifice (capacitatea corpului nostru de a preveni anumite lucruri pe care corpul știe să le oprească).

Dar cortizolul este util doar pe perioade scurte. Când experimentăm un stres extins, prelungit, corpul nostru are nevoie de acele celule T și celule albe din sânge. Cu toate acestea, eliberarea susținută a cortizolului continuă să le suprime, provocând astfel o slăbire a sistemului imunitar în timp. Cea mai mare problemă în acest sens nu este că ne vom îmbolnăvi, deoarece mai trebuie să intrăm în contact cu germenii și bacteriile. Problema este că, odată ce ne-am îmbolnăvit, corpului nostru îi va vi mai greu să se recupereze. Celulele care sunt suprimate și atacate sunt necesare de către organism pentru a ataca intrusii din sistemul lor. Stresul face mai greu să se recupereze corpul, deoarece răspunsul la stres ne suprimă sistemul imunitar.

 

Legătura dintre anxietate și alergii

Există, de asemenea, dovezi că cei cu alergii sunt mai susceptibili să dezvolte anxietate, ceea ce le va reduce sistemul imunitar, determinând formarea mai multor alergii. Teoriile par să indice că se întâmplă la un nivel molecular. De asemenea, este posibil ca trăirea cu alergii și un sistem imunitar deja slăbit să facă viața mai dificilă și mai incomodă, ceea ce poate crește probabilitatea de a dezvolta anxietate. În timp ce sistemul imunitar nu este ceea ce provoacă formarea stresului, aceasta provoacă anumite comportamente care duc la dezvoltarea anxietății.

Deci, totul înseamnă că există un alt motiv pentru care ar trebui să ne străduim să nu experimentăm anxietatea, deși probabil asta este de la sine înțeles. Să-ți trăiești viața într -un mod care să ajute la menținerea tensiunii la atingere și la minimizarea șanselor de a te îmbolnăvi este întotdeauna un lucru important. Este recomandat să facem o mulțime de exerciții fizice. Exercițiul nu numai că nă sporește în mod natural sistemul imunitar, dar este și cel mai bun mod natural de a combate anxietatea în corpul nostru. Produsele chimice pe care mișcarea/efortul fizic le eliberează în creierul nostru ne îmbunătățesc drastic starea de spirit.

Este necesar să menținem o dietă sănătoasă. Deși acest lucru nu creează neapărat un remediu natural, chimic, așa cum face exercițiul fizic, acesta merge mult spre dezvoltarea unei stări de spirit mai bune. Această dispoziție îmbunătățită va reduce posibilitatea anxietății.

În plus, ajută, de asemenea, la creșterea și întărirea sistemului imunitar. În cele din urmă, masajele sunt o modalitate excelentă de a reduce nu numai stresul, ci și de a stimula imunitatea, dovezile științifice arătând că sunt eficiente în acest sens. Poate că se datorează faptului că masajele ajută la reducerea durerii și a durerilor din organism, care pot avea mai multe beneficii pentru sănătate.

Există multe motive pentru care evităm anxietatea, iar unul dintre ele este din cauza modului în care afectează sistemul nostru imunitar. Nu numai că poate crea probleme mentale și fizice, dar ne poate lăsa susceptibili la mai multe probleme mai târziu.

 

Cum răspunde sistemul imunitar la stres

Stresul poate fi clasificat ca fizic, mental sau emoțional. Cu toate acestea, fiecare dintre aceste tipuri de stres poate avea un efect fizic asupra corpului nostru. Acest lucru este valabil mai ales dacă întâmpinăm toate cele trei stări de stres în același timp (mai multe despre asta într-o clipă).

Inflamarea este prima cheie pentru a înțelege modul în care stresul ne afectează fizic corpul. În termenii laicilor, inflamația este modul în care sistemul imunitar ne protejează corpul de infecții sau de (alte) vătămări fizice. Face acest lucru ca răspuns la o infecție sau vătămare temporară și este complet normal și sănătos. Gândiți-vă la ultima dată când v-a mușcat o insectă, v-ați luxat glezna, ați suferit o arsură, v-ați rupt un membru sau ați suferit o leziune a țesuturilor moi. Acea roșeață pufoasă și iritația în jurul zonei rănite este inflamația.

Această umflare și iritație durează doar până când vătămarea s-a vindecat - apoi dispare. Aceasta se numește inflamație acută. Inflamarea acută este sistemul nostru imunitar care protejează țesutul rănit suficient de mult timp pentru a se vindeca. Inflamarea se întâmplă și în interiorul corpului nostru - în mușchii, organele vitale și chiar în inima și creierul nostru.

Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul notru imunitar folosește inflamația pentru a combate virușii, paraziții, bacteriile, ciupercile și alți invadatori dăunători.

Când inflamația funcționează corect, sistemul nostru imunitar trimite agenți biologici (enzime, globule albe, anticorpi etc.) pentru a combate infecțiile.

Odată ce inflamația și-a îndeplinit scopul, sistemul nostru imunitar revine la funcționarea normală. Cu toate acestea, atunci când inflamația devine scăpată de sub control, sistemul nostru imunitar rămâne în modul de atac.

În acest caz, poate literalmente provoca un asediu țesuturilor sănătoase la fel cum ar face un agent care provoacă infecția.

Aceasta se numește inflamație cronică și este una dintre cele mai frecvente cauze ale bolii fizice. Spre deosebire de inflamația acută, inflamația cronică nu este de scurtă durată și nici sănătoasă. Gândiți-vă la inflamația cronică ca la partea întunecată sau la gemenul malefic al răspunsului sistemului imunitar. Determină răspunsul imun altfel normal și benefic să devină o răspundere față de sănătatea noastră fizică și psihică.

Deși este posibil să nu scăpăm de anxietate peste noapte, tratarea și abordarea anxietății poate oferi sistemului imunitar șansa de a reveni la niveluri de funcționare optime. În esență, obiectivul tău este: să învățăm să renunțăm la răspunsul „luptă sau fugi” și să acceptăm răspunsul „odihnă și digerare”.

 

Recomandări pentru gestionarea impactului negativ al stresului asupra sistemului imunitar

Luând măsuri pentru a reduce stresul, nu numai că oferă minții o pauză, dar poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea presiunii asupra sistemului imunitar.

Următoarele activități ne pot ajuta să reducem stresul pe termen scurt și pe termen lung:

  1. Yoga

Practicarea yoga scade nivelul hormonilor de stres și îți calmează sistemul nervos pentru a reduce inflamația. Respirația profundă implicată în yoga ajută la creșterea rezistenței la infecție. Pozițiile inversate în yoga ajută, de asemenea, la circulația lichidului prin sistemul dvs. limfatic, care filtrează toxinele.

  1. Meditaţie

De asemenea, numită mindfulness, meditația ajută la reducerea nivelului de cortizol și reduce inflamația. Cercetările arată că meditarea a 10 până la 15 minute, de trei sau patru ori pe săptămână poate ajuta la prevenirea descompunerii cromozomilor dvs. care duc la cancer și îmbătrânirea prematură.

  1. Gândire pozitivă

Dovezile arată că oamenii care cred că se descurcă mai bine se descurcă mai bine decât cei care au aceeași condiție fizică, dar nu sunt la fel de pozitive. Cercetările arată, de asemenea, că negativitatea, anxietatea și ostilitatea afectează sistemul imunitar.

  1. Modificare comportamentală

Schimbarea modului în care acționăm poate rupe adesea obiceiurile care declanșează reacții de stres.

  1. Căutarea sprijinului social

Conform cercetărilor, persoanele cu un sprijin social puternic au o sănătate generală mai bună și sunt mai rezistente la infecții și boli.

  1. Practicarea regulată a sportului

Practicarea exercițiilor fizice în mod regulat ajută la reducerea cortizolului și a altor hormoni de stres. De asemenea, eliberează endorfine, care sunt hormoni care ajută la îmbunătățirea stării de spirit, a somnului și a capacității tale de a combate durerea.

  1. Somn suficient

Încercați să evitați băuturile cu cofeină după-amiaza, astfel încât să puteți adormi mai ușor noaptea. De asemenea, setați o rutină care face mai ușor somnul bun, cum ar fi evitarea privitului la televizor în timp ce sunteți în pat. De asemenea, dacă dormim suficient ne ajută să ne curățăm mintea și să ne îmbunătățim bunăstarea generală.

  1. Petrecerea timpului de calitate cu familia și prietenii

Timpul petrecut cu prietenii și familia poate ajuta la gestionarea stresului și a altor probleme emoționale. Studiile au arătat că femeile care petrec mai mult timp cu familia, prietenii și copiii ajută la eliberarea oxitocinei, un reliever de stres natural.

  1. Notarea în jurnal

Înregistrarea a ceea ce ne stresează într-un jurnal ne ajută să evaluăm factorii care aduc stres în viața noastră, ceea ce ne poate ajuta să ne descurcați mai bine. De asemenea, scrieți despre ceea ce sunteți recunoscători, deoarece vă ajută să insuflați recunoștință și vă permite să vă concentrați asupra lucrurilor pozitive din viața voastră.

  1. Psihoterapie

Psihoterapia este utilă pentru stres în multe feluri. Vă poate ajuta să scăpați de stres și anxietate prin discutarea cu un psihoterapeut și, de asemenea, vă poate oferi modalități suplimentare pentru a face față.

Cheia eliminării stresului și anxietății este creșterea relaxării, așa că orice vă ajută să vă relaxați este benefic. Exercițiile fizice obișnute foarte utile, iar unii oameni combină acest lucru cu meditația în timpul activităților precum yoga sau pilates.

La fel de important aici este eliminarea cât mai multor cauze inutile ale stresului și anxietății din corpului nostru. Anumite atacuri de anxietate nu pot fi evitate, dar putem identifica părțile cu stres ridicat din viața noastră pe care ne putem permite să le eliminăm.

 

Dacă te confrunți de ceva timp cu stări extrem de neplăcute de anxietate, stres sau atacuri de panică, am pregătit pentru tine un program complet pentru a le elimina într-o perioadă de timp de 3 luni.

 Pentru mai multe informații accesează AICI